Furnizarea serviciilor sociale/medicale/socio-medicale

Hits: 537

Crearea si dotarea unui Punct Unic de Acces

Scopul acestei activități este de a asigura accesul persoanelor din zonele marginalizate la servicii de consiliere, informare și servicii socio-medicale.

Necesitatea acestei activități se fundamentează pe rezultatele îngrijorătoare obținute în cadrul Analizei zonelor marginalizate pentru fundamentarea cererii de finanțarea la întrebarea privind ultima vizită la medic și la numărul membrilor care suferă de afecțiuni sau boli. În acest sens, în satul Doagele 8.7% dintre persoanele participante la studiu nu au fost la medic niciodată, 4.8% s-au prezentat la medic înainte de 2010, 2.9% au fost la medic între anii 2010-2012, în timp ce 17.3% ultima dată au mers între anii 2013-2015. În satul Rădeni, 1.47% dintre cei care au participat la studiu au vizitat medicul ultima dată înainte de anul 2010, 7.35% au frecventat medicul ultima data între anii 2010-2012, în timp ce 25% au mers între anii 2013-2015. De asemenea, atât în satul Rădeni, cât și în satul Doagele există o incidență ridicată a bolilor cardiace, diabet, dizabilități, boli ale sistemului nervos sau boli ale stomacului. Relevant este, de asemenea, rezultatul obținute la întrebarea privind gradul de interes al participanților la studiu referitor la informare și consiliere profesională. În acest sens, în satul Doagele 86.4% au dat un răspuns pozitiv, în timp ce în satul Rădeni 64.3% au optat pentru varianta pozitivă.

Desfășurare: În cadrul acestei activități se va crea un Punct Unic de Acces pentru desfășurarea serviciilor socio-medicale. Locația în care se vor desfășura activitățile va fi pusă la dispoziție de către Primăria Dragomirești.


Acordarea de servicii medicale pentru persoanele din grupul ținta


Scopul acestei activități este acela de a asigura dezvoltarea sănătoasă şi armonioasă a organismului persoanelor care vor beneficia de această activitate. În acest sens, se va realiza idenficiarea potenţialului de risc epidemiologic pentru sănătate a beneficiarilor prin depistarea în cadrul triajului epidemiologic a bolilor infectocontagioase și a bolilor parazitare (pediculoză, scabie). De asemenea, prin realizarea activității de educație igienico-sanitară pentru adulți și copii se are în vedere expunerea copiilor și adulților la noţiunile de igienă şi sanogeneză corespunzătoare vârstei, fapt ce ar trebui să constituie o preocupare majoră a tuturor factorilor responsabili. Scopul organizării sesiunilor de educație igienico-sanitară în domeniul stomatologic este cunoașterea de către populație a principalelor afecțiuni buco-dentare şi a importanței acestora pentru sănătatea generală și cunoașterea cauzelor cariei dentare, parodontopatiilor şi a anomaliilor dentomaxilare, a modalităților de prevenire a acestora.

Necesitate: Cunoașterea stării de sănătate a membrilor unei comunități cu ajutorul datelor de epidemiologie descriptivă se fundamentează o abordare practică a conceptului de prevenire a riscului de îmbolnăvire și de protejare a sănătăţii. Se impune o intensificare a măsurilor de control a copiilor pentru depistarea bolilor parazitare (scabie și pediculoză), deoarece acestea continuă sa fie prezente in colectivitățile de copii si adolescenți. De asemenea, se impune instituirea unor masuri complexe si de prevenție riguroase, care să includă si familiile celor diagnosticați, cu o identificare si tratare a focarelor de scabie și pediculoză.

Desfășurarea unor acțiuni de educație pentru sănătate privind igiena individuală și colectivă reprezintă, încă, o necesitate
stringentă în activitatea medicală de supraveghere igienico-sanitară și epidemiologică a comunităților marginalizate din comuna Rădeni și Doagele.


Acordarea de servicii balneoterapeutice

Scopul acestei activități este de a oferi persoanelor din grupul țintă șansa de a desfășoara activități de terapie fizică, în scopul menținerii și/ sau recuperării funcțiilor organismului uman, cu scopul de a restabili și de a reeduca tulburările de postură și mobilitate, optimizează funcțiile organismului și ajută la reabilitarea pacienților care au suferit accidente, intervenții chirurgicale, au probleme musculare și osteoarticulare, tratând beneficiarii prin metode de antrenament fizic și tonifiere prin planificarea, pregătirea și efectuarea de programe proiectate individual de menținere, îmbunătățire și restaurare a funcțiilor fizice, reducerea durerii și prevenirea disfuncțiilor.
Obiectivele generale urmărite prin intermediul acestei activități sunt refacerea forţei musculare şi creşterea rezistenţei musculare, creşterea capacităţii de efort, ameliorarea funcţiei de coordonare, control şi echilibru a corpului, formarea capacităţii de relaxare, corectarea posturii corpului şi creşterea mobilităţii articulare. Activitatea urmăreşte observarea şi corectarea a trei activităţi de bază: postura corpului (corpul aflat în repaus şi echilibrul), locomoţia (adaptarea şi readaptarea corpului la mediu, rostogolirea, mersul, alergarea etc) şi manipularea obiectelor (prindere, aruncare, răsucire, tragere etc).


Acordarea de servicii de consiliere în asistență socială

Scopul acestei subactivități constă în prevenirea sau limitarea unor situații de dificultate ori vulnerabilitate, care pot duce la marginalizarea sau excluziunea socială a persoanelor incluse în grupul țintă. Prin intermediul acestei subactivități sunt abordate o serie de măsuri precum: măsuri și acțiuni de conștientizare și sensibilizare socială, măsuri și acțiuni de urgență în vederea reducerii efectelor unor situații de criză, măsuri și acțiuni de sprijin în vederea menținerii în comunitate a persoanelor în dificultate și măsuri și activități de organizare și dezvoltare comunitară în plan social pentru încurajarea participării și solidarității sociale.

Necesitatea acestei subactivități este fundamentată pe rezultatele obținute în cadrul Analizei comunității marginalizate pentru fundamentarea cererii de finanțare la întrebarea privind gradul de interes referitor la beneficierea de “servicii de consiliere socială precum depășirea situațiilor de dificultate, promovarea incluziunii sociale, creșterea calității vieții”. În acest sens, în satul Doagele 68.3% dintre persoanele participante la studiu au răspuns pozitiv necesității implementării unor servicii sociale în comunitate, în timp ce, în satul Rădeni 16.2% au optat pentru nevoia implementării unor astfel de servicii.
Relevant este, de asemenea, rezultatul obținut privind gradul de interes al persoanelor participante la studiu vis-a-vis de implementarea “serviciilor socio-medicale de bază (îngrijire corporala, igiena eliminărilor, îmbrăcare/dezbrăcare, hrănire, hidratare, deplasare în interior, comunicare)”. În satul Doagele 75% dintre persoanele participante la studiu au văzut utilitatea implementării acestor servicii, în timp ce, în satul Rădeni 27.9% au optat pentru un răspuns pozitiv.

Rate this article 0 Vote
SU

Super User

  • Male
Rate this article 0 Vote
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…