Activitați în domeniul ocuparii forței de munca

Informare, consiliere si mediere pe piața muncii

Scopul acestei activitati este de a oferi informare, consiliere si mediere pe piata muncii pentru 276 membri ai grupului tinta in vederea cresterii gradului de insertie pe piata muncii.

Necesitatea proiectului rezida din efectele purtate de neincadrarea in campul muncii pentru individ in parte si pentru comunitate in ansamblul ei, aceasta reprezentand un factor de dezechilibru, o alienare psihosociala a individului. Pentru a depasi cu bine situatia de somaj, urmarindu-se reinstalarea starii de echilibru psihic a persoanelor afectate de neincadrarea in campul muncii sau pierderea serviciului, un rol important il au consilierii de orientare profesionala care, ofera sprijin persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca. Ca urmare a rezultatelor obtinute in cadrul analizei la nivelul comunitatii marginalizate rome pentru fundamentarea cererii de finantare, o pondere de 64,29% dintre respondentii din Radeni si 86,5% dintre respondentii din Doagele considera a fi necesare serviciile de informare si mediere pe piata muncii. In acelasi timp, aceeasi analiza reliefeaza faptul ca o pondere de 85,3% din respondentii din Radeni nu a muncit in ultimii 5 ani, in timp ce ponderea din Doagele este de 95,2%. Drept urmare, se impune a fi imperios necesara informarea, consilierea si medierea pe piata muncii a persoanelor incadrate in grupul tinta al proiectului.

Descrierea activitatii. Prin intermediul prezentei activitati beneficiarii serviciilor de informare, consiliere si mediere pe piata munci vor obtine informatii si sprijin profesional cu privire la cariera, crescand in acest mod sansele de angajare. Informarea profesionala se va realiza prin activitati colective cu cei 276 membri GT incadrati la masurile de ocupare din cadrul proiectului.


Subvenționarea angajorilor pentru angajarea persoanelor aparținând grupului ținta

Scopul activității constă în creșterea nivelului de angajabilitate a membrilor grupului țintă prin stimularea financiară a angajatorilor.

Necesitatea rezidă din nevoia resimțită de angajatori atât la nivel global, cât și la nivel național pentru forța de muncă, precum și din nivelul ridicat al șomajului. În acest sens, un studiu global realizat în 2015 de către compania Manpowergroup, lider mondial în soluții inovatoare pentru ocuparea forței de muncă, arată că o pondere de 38% dintre angajatorii intervievați se confruntă cu deficitul de talente, în timp ce în România deficitul de talente este perceput în proporție de 61% de către angajatori. Conform aceluiași studiu, posturile de meseriași sunt cele mai greu de ocupat. Analiza la nivelul comunității marginalizate rome pentru fundamentarea cererii de finanțare a reliefat un procentaj de 61,8% din populația intervievată din Rădeni și respectiv 63,5% din Doagele este interesată de căutarea și găsirea unui loc de muncă. În acest mod, subvenționarea angajatorilor pentru angajarea persoanelor aparținând grupului țintă în cadrul proiectului este necesară pentru susținerea eforturilor angajatorilor cu noii angajați pe de o parte, iar pe de altă parte, măsura va contribui la găsirea unui loc de muncă pentru persoanele din grupul țintă.

Descrierea activității: În cadrul acestei activități responsabilul de ocupare forță de muncă va realiza o cercetare secundară pentru identificarea potențialilor angajatori pentru activitățile de ocupare. Rezultatele cercetării vor fi incluse într-un centralizator cu datele de contact ale potențialilor angajatori. Apoi, responsabilul de ocupare a forței de muncă va contacta angajatorii identificați în vederea stabilirii posibilităților de angajare pentru 86 de persoane din grupul țintă. Utilizând informațiile obținute anterior, responsabilul ocupare forță de muncă va elabora un centralizator al locurilor de muncă vacante ce va fi pus la dispoziția responsabilului de consiliere și informare pe piața muncii.


Realizarea programelor de formare profesionala

Scopul activitatii: sporirea sanselor de incadrare pe piata muncii prin formarea de competente profesionale pt. 276 membri ai grupului tinta.

Necesitatea acestei activitati este argumentata prin politicile la nivel european,dar si national cu privire la formarea profesionala,dintre acestea de mentionat ar fi:Declaratia de la Lisabona,adoptata in martie 2000,Memorandumul privind invatarea pe tot parcursul vietii al Comisiei Europene,adoptat in octombrie 2000,Strategia nationala pt. formare profesionala continua elaborata in concordanta cu Strategia Europeana pt. Ocupare,documente ce subliniaza importanta formarii profesionale pe parcursul vietii.Necesitatea activitatii este subliniata si de rezultatele Ancheta in randul comunitatii conform careia printre cele mai importante motive ale absentei unui loc de munca atat pt. populatia din Doagele,cat si pt. cea din Radeni se regaseste lipsa pregatirii profesionale corespunzatoare.

Descrierea activitatii. In cadrul acestei activitati vor fi furnizate 12 serii cursuri de calificare (360 ore/serie), 7 serii cursuri Competente sociale si civice (24 ore/serie), cursuri de competente comune mai multor ocupatii-comunicare in lb.romana (4 serii*80 ore/serie), comunicare in lb.italiana (2 serii*80 ore/serie), comunicare in lb.engleza (2 serii*80 ore/serie),comunicare in lb.germana (2 serii*80 ore/serie), curs TIC (2 serii*44 ore/serie) cu un numar de 18-20 participanti/serie.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…