Realizarea unei campanii de conștientizare privind combaterea discriminării și promovarea multiculturalității
Scopul acestei activități constă în determinarea unei mai bune înțelegeri a diversității culturale prin implicarea activă a comunității alcătuite din mai multe grupuri etnice în organizarea de evenimente culturale. De asemenea, organizarea workshop-urilor privind încurajarea parteneriatelor are în vedere expunerea principalelor provocări de la nivel local, stabilirea priorităților, identificarea soluțiilor de dezvoltare și aplicarea de măsuri și strategii integrate.
Necesitate: Campania de conștientizare își propune să atragă un public mai mare și în special tinerii, prin adaptarea la nevoia acestuia de modernitate, de căi inovatoare de exprimare artistică și de revigorare a spiritului comunitar. Un studiu realizat în rândul studenților susține faptul că gradul de implicare în activitățile de voluntariat, chiar dacă ajunge aproape de nivelul UE în rândul tinerilor (2012 Youth Report) se rezumă în cele mai multe cazuri (>50%) la voluntariat în cadrul academic (asociații ale facultăților care se ocupă, în principal, de soluționarea problemelor din cadrul acelor facultăți). De asemenea, doar 1,3% din activitățile de voluntariat desfășurate de studenții vizează organizarea campaniilor culturale. Această stare de fapt este vizibilă și în statisticile europene. În comparație cu nivelul mediu de implicare în viața culturală în UE, România se situează la finalul clasamentului (7% - implicare culturală înaltă sau foarte înaltă vs. 18% la nivelul european). Pornind de aici, această activitate își propune să crească interesul persoanelor, în special a tinerilor pentru cultura comunităților din care fac parte, în contextul unei culturi europene care urmează principiului unității prin diversitate.
Realizarea taberelor scolare pe tema drepturilor copiilor si promovarea multiculturalitații
Scop: familiarizarea copiilor din mediul școlar cu teme precum promovarea dreptului copiilor și promovarea multiculturalismului prin organizarea și desfășurarea a două tabere tematice pentru copii. Necesitatea organizării de activități care să contribuie la cunoașterea și promovarea drepturilor copiilor de către aceștia este subliniată de rezultatele unui studiu sociologic în domeniu realizat de Organizația Salvați România la nivel național în perioada noiembrie 2012 – februarie 2013, pe un eșantion de 1152 de persoane, cu eroare tolerată de +/- 3% la un nivel de încredere de 95%. Astfel, majoritatea, adică 72% dintre elevi, menţionează trei drepturi, 7% doar 2 drepturi şi 4% un singur drept. Îngrijorător este că 16% din totalul elevilor nu au menţionat nici măcar un drept. Din punct de vedere local, necesitatea organizării de acțiuni pentru promovarea drepturilor omului și a multiculturalismului în rândul copiilor este reliefată de datele anchetei în rândul populației conform cărora participarea respondenților la viața socială a comunității este foarte redusă – 99% dintre respondenții din Doagele și 100% dintre cei din Rădeni nu au participat niciodată la activitățile sociale ale unui club, societate sau asociație; 99% dintre respondenții din Doagele și 100% dintre cei din Rădeni nu au realizat niciodată acțiuni de voluntariat în cadrul unor organizații; 99% dintre respondenții din Doagele și 100% dintre respondenții din Rădeni nu au participat niciodată la demonstrații. Nesoluționarea problemei legate de neparticiparea locuitorilor din satele Doagele și Rădeni la viața socială a comunității poate conduce la marginalizarea acestei comunități, fiind necesare măsuri pentru toate categoriile de vârstă, măsurile la nivelul populației tinere, implicit la nivelul copiilor din școli, va atrage după sine cele mai benefice și de lungă durată rezultate. Responsabilitatea organizării și derulării acestei activități va reveni specialistului tabără copii de la Liceul Tehnologic Vladia (Școala Doagele).
Desfășurarea activității. Activitatea va consta în organizarea a două tabere școlare pe teme precum promovarea drepturilor copiilor și promovarea multiculturalismului.
Acțiuni inovative de combatere a discriminarii si promovarii multiculturalismului
Scop: facilitarea interacțiunilor dintre membrii comunității în vederea identificării și consolidării de parteneriate pentru rezolvarea problemelor comunității printr-o abordare integrată, colaborativă și participativă.
Necesitatea activității este subliniată de rezultatele anchetei la nivelul comunității, respondenții având o participare redusă la viața comunității. Aceștia au rareori timp să facă lucrurile care le plac cu adevărat în viața de zi cu zi în proporție de 67.3% în satul Doagele și 38.2% în satul Rădeni; nu participă deloc la evenimente sportive în proporție de 98.1% în satul Doagele și 95.6% în satul Rădeni, evenimente culturale în proporție de 98.1% în satul Doagele și 95.6% în satul Rădeni, acțiuni de voluntariat în proporție de 99% în satul Doagele și 100% în satul Rădeni, activitățile sociale ale unui club, societate sau asociație în proporție de 99% la Doagele și 100% la Rădeni, precum și la demonstrații în proporție de 99% la Doagele și 100% la Rădeni. Cauza acestor probleme este reprezentată de absența unor astfel de evenimente, în localitățile vizate de proiect fiind necesare acțiunile care să educe și să contribuie la exersarea competențelor sociale ale membrilor grupului țintă. Soluția propusă prin proiect pentru rezolvarea acestor probleme este organizarea de șezători în localitățile Doagele și Rădeni – adunări de mici dimensiuni unde membrii grupului țintă vor învăța deprinderi practice fiind aplicat principiul ajutorului reciproc.
Realizarea unor emisiuni radio si televizate pe tema multiculturalitații si promovarea non-discriminarii
Scopul acestei activități constă în promovarea diversității culturale și a dialogului intercultural și stimularea cetățeniei active prin implicarea membrilor comunității în activități de promovare a culturii, ca mijloc de consolidare a identității europene prin participarea la interviuri și la emisiuni TV și radio.
Necesitatea activității este subliniată de rezultatele analizei la nivelul comunității, respondenții manifestând un interes ridicat pentru organizarea unei campanii de informare privind combaterea multiculturalității/combaterea discriminării. În acest sens, 61.5% dintre persoanele participante la studiu din satul Doagele au răspuns pozitiv întrebării privind organizarea unei astfel de campanii de informare.
Desfășurare: În cadrul acestei activități se va realiza și difuza o emisiune la radio și TV de 25 de minute, săptămânal. În cadrul acestor emisiuni vor fi prezentate aspecte generale și specifice vieții cotidiene în cadrul celor două zone marginalizate. Vor avea loc interviuri și discuții cu reprezentanți ai instituțiilor publice locale și cu reprezentanți ai sferei private, precum și persoanelor fizice din comunitățile marginalizate.